Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El mestre Joan Benet i Petit

El mestre JOAN BENET I PETIT nasqué a Barbens (Pla d'Urgell) el 20-1-1890. Estudià a l'escola normal de Barcelona magisteri en els dos graus que llavors tenia, elemental i superior.

Treballà una temporada amb els escolapis de Barcelona. Fa estades breus a Juneda, Vinaixa i Bellpuig com a mestre interí.

Guanyades les oposicions, l'any 1914, exerceix com a mestre titular a Els Torms fins l'agost de 1918 on es maridà amb Tresa Rius Llevadot i teniren tres filles, la Teresa, nascuda a Els Torms, la Ramona i la Montserrat, totes mestres de l'escola.

Potseriorment exerceix de professor als pobles de Golmés (1918-1921), Castelldans (1921-1927), Celrà (1927-1931).

El 1931 fou cridat pel Patronat Escolar de Barcelona exercint la docència als grups escolars Aribau, Caspe i Cervantes, tot jubilant-se el 20-1-1960.

L'escola dels Torms on ensenyava era activa i els seus alumnes s'hi torbaven bé. Sovint anava amb els alumnes al camp i els feia reconeixer les plantes, els conreus, els arbres i els animals. Els ensenyava les cançons populars, estimar les nostres tradicions i el camí de la fe.

En el món estricte de la tècnica pedagògica, són notables les seves relacions en l'ensenyament del llenguatge i en el cultiu de la fantasia i la seva expressió escrita i gràfica. Realitzaba conferències pronunciades al centre comarcal lleidatà de Barcelona sobre temes d'història, del llenguatge de les matemàtiques i de la geografia.

Recordem entre les seves publicacions una conferència magistral pronunciada i publicada a Lleida l'any 1922 sobre l'ensenyament de l'agricultura.

Sempre va guardar al cor un emocionat record dels anys viscuts a Els Torms i dels dies de la posada en marxa de la seva escola modèlica.

Fou la seva una vida exemplar, lliurada a la familia, a la feina ben feta i a Catalunya.

Va morir a Barcelona el 16-1-1.968

Joan Benet i Petit – Joan Benet i Petit, el trobador de la Mare de Déu (wordpress.com)