oli d’oliva verge extra
procedent d’olives arbequines
cat cast eng facebook
Llocs d'interés del poble
Breu síntesi històrica

ELS TORMS és una població garriguenca assentada sobre un turó a 476 metres d'altitud, amb un terme municipal esglaonat per bancals sostinguts per marges de pedra, plantat d'oliveres i ametllers i guarnit de costers de pins. Limita amb els termes de la Granadella, Juncosa i el Soleràs.

Els Torms va ésser repoblat per la casa de Cervera i adquirit l'any 1224 per l'abat de Poblet Ramon de Cervera, que li va comprar a Ramon de Miravet. El 17 de juny de l'any 1255, el monestir de Poblet va donar carta de població al poble, eximint dels mals usos i altres prestacions als seus habitants, aleshores mitja dotzena de famílies. Poblet tenia la propietat, però no tots els drets sobre ella, que van anar adquirint amb el temps. Així, l'any 1367 el rei Pere el Cerimoniós va concedir al monestir la plena jurisdicció sobre aquest indret.

El 1392, el rei Joan I confirmà la venda a Poblet de la jurisdicció civil i criminal dels Torms i d'altres pobles de la comarca. L'any 1410 l'abat Carbó va comprar a Armand Guiu la jurisdicció pública plena que tenia sobre el poble. Els Torms va pertànyer a Poblet fins l'últim quart del segle XV.

Durant un espai de temps d'aproximadament 150 anys, el poble va romandre desert, en marxar els aleshores pastors que el poblaven.

El poble va patir els estralls de la guerra dels segadors, tenint allotjada fins el 1647 una guarnició francesa. La població, sempre escassa, es va revifar amb la introducció del conreu de l'olivera, passant de 38 habitants el 1718 a 443 l'any 1860, assolint la màxima població l'any 1920 amb 490 habitants.

L'església dels Torms és un magnífic edifici del segle XVIII (1700-1714). Té la façana d'estil barroc, amb la portalada ricament esculpida. El campanar és vuitavat de tres cossos i acabat en cúpula. Està dedicada a Sant Joan Baptista, patró del poble.

El dilluns 10 de maig de 1918 s'inaugurava l'escola dels Torms. Els alumnes i el mestre Joan Benet i Petit havien guanyat el primer premi d'un concurs de redacció escolar celebrat a Lleida. El premi consistia en la construcció d'una escola nova. L'escola va ésser, doncs, una de les quatre que, a manera d'experiència pilot, la Mancomunitat de Catalunya havia establert segons les directrius pedagògiques més avançades de l'època.

Els Torms va acollir una comitiva encapçalada pel director d'Instrucció Pública de la Mancomunitat de Catalunya, el senyor Eugeni d'Ors, acompanyat per Alexandre Gali, el diputat Alferd Pereña, l'arquitecte Adolf Florensa (difusor de les corrents noucentistes) i de Valeri Serra Boldú, que glossà l'efemèride a La Veu de Catalunya.

El dissabte 20 d'abril de 1985, gairebé 70 anys després, el president de la Generalitat de Catalunya, el Senyor Jordi Pujol, va visitar el poble amb motiu del reconeixement de l'escola dels Torms com a monument de Catalunya.

El mestre i poeta Joan Benet i Petit, a banda de la reconeguda dedicació a l'ensenyament, va conrear una veritable vocació envers les lletres, és autor, entre d'altres, de la sèrie «El trobador de la Mare de Déu», va ésser, amb tot, un enamorat de les Garrigues i sempre guardà un emocionat record dels anys passats als Torms, com reflecteixen els seus versos

A llevant miren els Torms
del Tossal Agut joguina
la vileta, dolç enyor
de la meva llunya vida.

Ramon Serentill i Masip

http://www.masdelavall.com/empresa/el-moli-de-la-vall-major/
http://www.elstorms.cat/Municipi/historia.html


El Molí de la Vall Major
el año 2000. La almazara nace de la asociación de dos familias de larga tradición aceitera. La familia Colomé, con tradición en la exportación y comercialización de aceite de oliva virgen extra (1918), y la familia Vilà con profundas raíces en la comarca de Las Garrigas, cultivando el olivo arbequín y elaborando su rico aceite (1890). Esta gran experiencia personal se pone al servicio del consumidor para ofrecerle un aceite de oliva arbequina virgen extra de gran calidad y sabor memorable. Solo elaboramos aceite de oliva 100% arbequina de CALIDAD virgen extra, de producción agraria tradicional y ecológica.

Nuestra filosofía es elaborar CALIDAD. El placer del trabajo bien hecho y la pasión por la elaboración tradicional del aceite de oliva, es lo que hace de nuestro aceite de oliva virgen extra un producto de alta calidad dirigido al consumidor que aprecia los sabores tradicionales y la cocina mediterránea. Nuestra Almazara selecciona a sus proveedores por el cuidado que ponen en el cultivo del olivo y la recolección de la aceituna.

El Molí de la Vall Major, es una estructura moderna, planificada y organizada para trabajar con las máximas garantías de higiene en todo el proceso de extracción en frío del aceite de oliva virgen extra y proteger el medioambiente. El Molí de la Vall Major esta dotado de la última tecnología para la extracción en frío del aceite de oliva virgen. Trabajamos con líneas de extracción de circuito cerrado, en acero inoxidable alimentario de fácil limpieza, de las llamadas de “dos fases” o ecológicas, donde en ningún momento se manipula el producto. Este sistema de obtención del aceite de oliva virgen extra nos permite mantener la temperatura de extracción por debajo de los 27º C (extracción en frío) y una vez obtenido lo reposamos en la bodega isotérmica a 17º C hasta su envasado.

Envasamos en pequeñas cantidades, sobre demanda, para garantizar todas las características organolépticas de nuestro aceite.

Envasar a demanda, nos permite hacerlo en la gama de aceite Virgen Extra (integral, filtrado o ecológico) material y capacidad que usted solicite.

El Molí de la Vall Major esta en España, en Cataluña, en el pueblo de La Granadella, en la comarca de Las Garrigas. Una zona de gran tradición aceitera ya en tiempo de los romanos. Esta zona geográfica es mundialmente famosa por la calidad de su aceite y por sus aceitunas (arbequina). El terreno es seco y agreste. La lluvia es escasa (media anual que oscila entre 350/400 mm –litro /m2-), por lo que la producción oleícola oscila de un año a otro. El clima es ideal para la obtención de un aceite de gran calidad: mucho frío en invierno y mucho calor en verano (la temperatura oscila entre mínimas de -3º C y máximas de 24º C). El aceite, como el vino, refleja en sus cualidades organolépticas las características del suelo, del clima y hasta de la vegetación de la zona, por lo que, tanto la variedad de olivo, como su situación geográfica, es importante para las cualidades organolépticas del aceite de oliva.

El aceite de oliva arbequina de la comarca de Las Garrigas, es muy apreciado para el coupage con aceites de otras variedades de aceituna ya que mejora sus características organolépticas, les da suavidad.links:

Infrmació del poble:
http://www.ccgarrigues.com/

Planell del poble:
http://www.elstorms.cat/

Vikipèdia
http://ca.wikipedia.org/wiki/Els_Torms